Bartoli

Over de ijssalon

Haarlem, ooit ontstaan als Romeinse nederzetting, kreeg in 1245 stadsrechten van graaf Willem II van Holland. Vanaf dat moment groeide Haarlem uit tot één van de belangrijkste steden van Holland.

Midden in het oude centrum van de stad ligt de Grote Markt met het beeld van Laurens Janszoon Coster, de uitvinder van de boekdrukkunst. Daarnaast is er de Grote of Sint-Bavokerk. Deze grootste kerk van Haarlem is opgetrokken in de gotische bouwstijl en gebouwd tussen 1370-1520.

Tijdens het Beleg van Haarlem in de Tachtigjarige Oorlog werd de kerk belaagd door de Spaanse tegenstanders. Naar verluidt gebeurde dit omdat de predikant van de kerk werd beschouwd als een afvallige door de Spanjaarden. De kogel is nog altijd te bezichtigen in de muur van de Sint Bavo en daar komt het Nederlandse spreekwoord ‘de kogel door de kerk’ vandaan!

Ander historisch hoogtepunt is het rondje om de Grote of St. Bavokerk dat Anthony Fokker vloog met zijn eerste vliegtuig, de Fokker Spin.

Tegen de zuidelijke gevels van de kerk staan 17e eeuwse huisjes. Gedurende de eeuwen was er veel bedrijvigheid in en om de kerk en in deze huisjes waren diverse ambachtslieden gevestigd.

Geniet van een verfrissend ijsje, een koffie of een heerlijke wafel, op ons prachtige terras te midden van al deze historie. Of verwen uzelf of een ander met onze overheerlijke, ambachtelijke bonbons van het wereldberoemde Valrhona. Daarnaast bieden wij u ook mogelijkheden voor desserts om mee te nemen!